Gellik aan de trappen.

Hier zijn er jaarlijks verschillende wedstrijden langs beide oevers, verschillende A-Wedstrijden zeker de laatste jaren.
De vangsten zijn over het algemeen niet overdreven slecht, alhoewel de wedstrijden van The New Remembers in december 2007 toch een beetje zwak waren.
Nochtans de wedstrijden duo vissen van de vissersclub " DE KARPER " uit Leopolsburg in januari 2007 waren een groot succes, elke wedstrijd had de winner meer dan 12 kg. vis vooral mooie grote voorns.
Het is daar zeer goed om te vissen en vooral zeker heel diep op sommige plaatsen wel tussen de 5 m en 7 m diep, wel is er soms weleens veel zwaar vaar verkeer.
Ook hier is er maar één probleem voor de vissers, de visstand gaat snel achteruit door de grote hoeveelheid aalscholvers die er dagelijks met meer dan 50 aanwezig zijn en de vis steeds maar verder maar op jagen en verslinden of gewoon doden.
Dan ook nogeens in 2007 de vervuiling van lozing op de Maas waar dit kanaal in uitmond en dit grote sterfte meebracht voor de vispopelatie op de kanalen.
Zelfs tot in Bochelt en Neerpelt,Overpelt en Lommel was dit merkbaar, dat er iets wordt aan gedaan daar hoort men niets van het is toch maar alleen de vissers die er last van hebben, daar diend men toch geen rekening mee te houden zeker de regering niet of de instanties die er verantwoordelijk er voor zijn.
En dan mogen wij nog zoveel pettities in dienen of schrijven richten aan ministers of dergelijk een degelijk antwoord of reactie diend men niet te verwachten.
Vissers die aan het criterium van Lemmens Diest de 32 ste editie al reeds, de eerste wedstrijd in Tildonk Leuven, de vissers die vooraan zaten aan het sas van Kampenhout hebben kunnen zien met hun eigen ogen waar toe de aalscholvers die daar met grote massa's zitten allemaal toe tot in staat zijn.
Aan het sas lag verschillende honderde kilo's vis dood in stukken die in de waterturbine gejaagt waren door deze vogels en daar hun dood vonden.
Deze turbine die nog maar enkele jaren in gebruik is, is een echte schande daarom omdat de vissen zomaar zonder opstakel de turbine kunnen in zwemmen als ze opgejaagd worden.
Daarom als er niet dringend iets wordt gedaan aan de popelatie van de aalscholvers, dan zal alle werk en kosten die gedaan werden om de visstand omhoog te brengen op de kanalen, beken, vijvers of waterlopen tot zelfs de kleine vijvers aan de woningen van mensen toe allemaal zeer snel naar nul gaan.
Er is geen enkele instantie die er ook maar iets aan doet, ze worden nochtans meermaals op de hoogte gehouden door de verbonden ( VVHV ) er was zelfs een formelier om een schadeclaim in te dienen opgesteld en verstuurt en goed bevonden maar enige compensatie is zeker nog niet uitgekeerd aan de betrokkenen.
Gelijk waar men gaat vissen , waar men weet dat er wel een mooie portie kan vangen wordt men geconfronteerd met het zelfde probleem.
In het Waalse gewest heeft men het jagen op deze vogel terug goed gekeurd, zodat er daar al verschillende zijn afgeschoten.
Daarom dat in de streek van Vroenhoven, Gellik en Veltwezel het er soms heel zwart ziet van deze vogels, en zeker niet bang zijn van de vissers.
Zelfs tot aan het Kempisch Kanaal in Mol tussen sas 6 en 7 heb ik er meermaals een aan de haak gehad van mijn handstok als ik een voorn vangte.
Waarom zou de visser nog een visvergunning kopen die alleen maar diend om deze vogels te voederen, want ga maar eens kijken als er viszettingen zijn van ons geld op de kanalen als ge er al weet van hebt, ga s'morgens vroeg maar eens kijken net voor het licht wordt op deze plaatsen, neem zeker uw fototoestel mee want als ge dit wil verder vertellen zal men u zeker niet geloven dat deze vogel zulke schade aanricht bij de vissen. Genoeg hier over we zullen ons er toch moeten bij neerleggen, zoals zoveel punten die de vissers allemaal maar al te goed weten maar niets kunnen of willen aan doen.


 Brug Gellik    Brug Gellik    Naar Eigenbilzen toe    

 The New Remembers 2007    The New Remembers 2007    Brug aan begin kanaal                 
                         
Home

Update op 19-10-2008